Първи стъпки

Що е то доброволец?

Доброволец е някой, който по свое желание се заема с добротворческа дейност или работа, независимо дали самостоятелно или чрез предоставяне на доброволен труд за определена кауза. Чувството на удовлетворение или уважение могат да бъдат награда за доброволния труд, но не и финансовата изгода – доброволците извършват своята дейност напълно безплатно. В зависимост от каузата, доброволците развиват специфични умения, но винаги общото между истинските доброволци по призвание е ентусиазма и радостта, от извършваната дейност.
 

Доброволецът на „Подарете книга“?

Доброволецът на фондация „Подарете книга“ е доброволец на дете. На децата, отглеждани в институция, не им липсват само родители (макар че всички усилия са насочени към този проблем), но им липсва и целият кръг хора наоколо – приятели, роднини, каки, батковци, съседи, хора за пример. Общуването с хора извън институцията е изключително важно за възпитанието им, независимо дали се изразява в четене или в игра на футбол. Когато доброволецът и детето станат истински приятели, фондацията вече дори не е нужна – те ще бъдат приятели, дори фондацията утре изненадващо да изчезне.
 

Съвети за доброволеца

Всеки от нас поне веднъж е изпадал в ситуация, когато иска да направи нещо полезно за някой в нужда, но не знае какво да е, как да се справи сам и къде да открие нуждаещите се. Ние, от Фондация „Подарете книга”, правим точно това – помагаме на деца, настанени в институция, като помогнем на доброволците да стигнат до децата и младежите. Опитът ни показва, че не съществува утвърден начин за комуникация с децата в институция. Подходът винаги е индивидуален и съобразен изцяло с нуждите на детето – както при приятелството. И все пак има няколко основни правила, които се спазват винаги, а именно:

♦ пазим живота и здравето на детето;
♦ грижим се за достойнството му;
♦ спазваме правилата за поведение, зададени от институцията;
♦ съобразяваме се с Политиката и Етичния кодекс на Фондация „Подарете книга”;
♦ извеждаме децата извън територията на дома само с придружител или след изричното разрешение на служител от институцията, където детето е настанено;

Останалото е един необятен свят от различни начини да прекараме времето с децата забавно и приятно: играем игри, четем книжки, рисуваме, правим си театър, състезаваме се, изработваме играчки, плетем мартеници, боядисваме яйца, и т.н. Специална квалификация и опит от доброволците ни не се изисква. Достатъчно е да има желание, мотивация и постоянство… то ни е най-важно, защото истинските приятелства и добрите резултати изискват време и отдаденост. А и защото децата са били оставяни неведнъж и е добре да им спестим поредната раздяла и разочарование.

Пътуванията.
Организираните ни посещения се случват веднъж в месеца. За да улесним пътуванията на многобройните доброволци от София до домове в друг град са организирани бусове, наети от фондацията. При желание можем да съдействаме за това да ви допуснат в институцията и извън организираните ни събития. По този начин всеки, който има желание и време да се вижда по-често с децата, ще получи тази възможност. През останалото време доброволците общуват с децата по телефона, интернет, пишат си писма дори – както всички ние общуваме с приятели.

Приятел на дете!
Доброволецът всъщност не предоставя доброволен труд, а приятелство. Приятел на дете се става както се става и на възрастен – с време. Както всяко приятелство то може да се случи бързо, може да се случи след много срещи, или пък да се оформи група приятели. Имайте търпение в началото, ще отнеме време, няколко посещения, докато си намерите вашето дете, или то ви намери, или пък намерите група деца, с които се разбирате. Всичко се случва естествено, както при другите ни приятелства.

Да променим системата!
Всеки доброволец е изправен пред голям шок, когато се запознае с децата. Въпреки все по-често реновираните сгради, децата имат проблеми в училище, често трудно пишат и четат, повтарят класове …или по-лошо – не повтарят класове, но някак си стигат до 8-ми клас със знания за 1-ви. Не е имало случай това да не натъжи някой нов доброволец, и всеки иска някакси да го промени, по възможност в рамките на месец. Научавайки тъжните истории на някои от тях, човек започва да набира хъс да промени системата. Тъй като много доброволци са минали през този момент (може би всички), важно е да обсъдите нещата с координаторите и да научите техния опит – защото заедно можем да променим системата, дали капка по капка с подаряване на време, или с революция, ние сме на среща, но нека бъде заедно. И другата страна на монетата – не си тръгвайте, когато видите колко е трудно. Може детето, с което се сприятелите, никога да не се научи да чете, ако има тежка дислекция или умствено изостване например, но пък ще знае, че има един човек там някъде, на когото може да се обади, когато му е тежко, и вие можете да се обадите на него също.

Заниманията.
Ставайки доброволец в инициатива на фондация, носеща името „Подарете книга“, всеки очаква, че веднага ще започнем с книги, енциклопедии, уроци и диктовки. Това е една от крайните цели, разбира се, но опитът ни от вече 5 години работа с деца в институции показва, че е добре да забавите този момент, докато не установите по-трайни отношения с „вашето” хлапе/ младеж. Нека първите ви три-четири срещи протичат в разговори и игри и след като прецените какви са образователните нужди на детето, спокойно може да пристъпите към наваксването на пропуските в уроците. И ако изпитвате затруднения или имате нужда от материали, от съвет, или просто от подкрепа, помнете, че ние винаги сме насреща. Споделете ни и ще ви помогнем с всичко необходимо.

Подаръци и придобивки!
Вярваме, че нищо лошо няма да сполети децата, ако изживеят детството и младежките си години без да ползват най-новия телефон или да носят модерни и скъпи дрехи. В този смисъл съветваме доброволците си да наблегнат на качеството и количеството на времето, прекарано с децата и да се въздържат от закупуването на подаръци…поне в началото. С времето, когато има повод или заслуги, подаръкът придобива друг смисъл и носи различна емоция.

Нашата цел!
Вярваме и знаем, че е възможно до всяко дете да има човек, на когото детето да може да разчита. Човек, който да нарече свой приятел. Също така вярваме, че всеки от нас има с какво да бъде полезен и да помогне на дете в нужда. Защото доброволец е както този, който пътува с нас и се сприятелява с децата, така и онзи, който няма време да пътува, но помага в намирането на работа или професионален образователен/ обучителен курс за младежите, напуснали институциите. Допълнителни материали може да откриете в нашата Библиотека! За всички останали въпроси можете да ни пишете, а ние ще споделим опит и ще дадем съвет. Там можем да ви помогнем и с консултация с психолог, ако имате колебания как да постъпите в определена ситуация с дете.

 

Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ