Подарени истории

Подкастът, който събира истории за деца и истории на деца, лишени от родителски грижи и израснали в институции. Истории, които има нужда и смисъл да бъдат разказани и да бъдат чути, защото са човешки, дълбоки и се случват.

#Сезон 1 #Сезон 2 #Christmas Special
22.03.2023
Еп.16 И се учиш да плуваш в средата на морето (с Ася Русанова)
… и понякога около теб кръжат акули.” Метафората, с която Ася обрисува живота на дете, напуснало институцията, което остава само на света и среща реалността, понякога свирепа. Говорим си за огромната нужда от ментор, приятел, по-голям човек, който да държи ръката на едно дете, докато то пораства.
15.03.2023
Еп. 15 Кое е най-важно за едно дете? (с Моника Симеонова)
Моника е дългогодишен доброволец, който притежава осъзнатостта защо и как да работи с деца. Говорим си в искрен разговор за трудностите в комуникацията с децата в институции и креативността, която доброволците развиват по пътя на изграждането на приятелство.
08.03.2023
Еп. 14 Знание, внимание и ябълка като съкровища (със София Василева)
Софи споделя колко важни за нея са срещите с децата, в които се обучават да пишат, четат и смятат. Колко важно е образованието за нея и какво прави, за да мотивира и у децата желание за учене. Успехите не закъсняват.
01.03.2023
Еп.13 Успехът се измерва по различни начини (с Теодора Спасова)
“За едни - това е да завършат висше образование, за други да спечелят Нобелова награда, при трети е просто да не излязат на улицата”. Говорим си с Теди за пътя от събраните книги в Студентски град до това да си част от организация със своя цел и посока.
22.02.2023
Еп. 12 За направените стъпки тук и там ( с Мила Топалова )
Мила ни е на гости, за да си поговорим за научените уроци от срещите с децата, за смислените каузи и инициативи, в които тя участва. Разказва ни колко е хубаво да получиш образованието си в чужбина и да се върнеш тук, за да допринасяш и обогатяваш средата си.
15.02.2023
Еп.11 Пет книжки за кутия сладолед (с Елица Костова )
Ели ни разказва за живота си на запад и завръщането й в България, заради нуждата да допринесе за света тук със смисъл и обич. За първоначалния абсолютен страх от децата до общия успех и доверието между тях.
28.12.2022
Christmas Special: Осиновяването - сбъднато семейство
Сузи споделя личната си история как е избрала да осинови дете, пред какви предизвикателства се е изправила и колко много си е струвало. Един епизод, разказващ какво е да осиновиш дете в България.
21.12.2022
Christmas Special: И накрая просто станахме семейство

В този епизод история ни подарява един от "ветераните" на доброволчеството - Павел Топалов. Споделя ни какво е да си доброволец през 90те години на ХХв., как приема подкрепата на децата за своя лична кауза, основава фондация и превръща себе си в баща по съдба.

14.12.2022
Christmas Special: Защо ме караш да пиша, нали ме обичаш?
Разговаряме със Злати за огромната стъпка да станеш приемен родител и да отгледаш и приемеш нечие дете като свое. За трудностите и изборите и как Марио порасна с цели 40 см когато имаше дом, грижа и внимание.
07.12.2022
Еп. 10 Отговор няма
Правилно ли е да изоставиш детето си, ако нямаш възможност да се погрижиш за него? Правилно ли е да не изоставиш детето си, ако нямаш възможност да се погрижиш за него? Тези и още много въпроси задаваме вече 12 години ....
30.11.2022
Еп. 9 Не може да ти е липсвало нещо, което никога не си имал. (с Добромир Здравков)
За живота в институциите и животът след институциите си говорим с Добри, на 23. За работата, университета и правилното живеене да си тук и сега без грандиозните планове за бъдещето. Как изратсваш щастлив човек в дом за деца без родители?
23.11.2022
Еп. 8 Защо точно книги и време? (с Благовеста Пугьова)
За празните лавици в домовете, за младостта, наивността и пътя до тук, си говорим с Благовеста. Как от фейсбук събитие Подарете книга се превръща във финансово независима фондация и набира ежемесечно десетки доброволци. "Ако дори едно дете погледне към някой доброволец със светещи очи, то значи 12 години имат смисъл..."
16.11.2022
Eп. 7 Я, не ми се карай! (с Йоанна Джоканова)
Йоанна ни разказва за опита да станеш доброволец на 18, да избереш психологията за свое образование, да пораснеш заедно с децата от домовете. Говорим си колко е важно за едно дете да бъде прието от света около себе си и светът му да бъде откровен с него.
09.11.2022
Еп. 6 От Римската империя през Враца до Чикаго (с Лора Андонова)
Говорим си за ходенето на палатки, скалното катерене, въжените препядствия и магиягта на киното през очите на децата. Един разговор през журналистиката до това колко рано е да си баща на 19.
02.11.2022
Еп. 5 Бързи, сръчни ръце (със Зойко Миленков)
От изоставянето в институция на 3 годинки до големите сцени. Говорим си със Зойко за пътя му от гетото в квартал "Нови Искър" във Видин до живота, изпълнен с блясък, магия, музика и аплодисменти.
26.10.2022
Еп. 4 Бълхите, козите и джазът (със София Иванова)
Софи ни разказва три истории за посещенията, запознанствата и оправданите и неоправдани очаквания. Защо не се отказва дори и да не успява от първия път и какво я кара да избере работата във фондация пред корпоративна кариера?
19.10.2022
Еп. 3 Дявол с ангелско сърце - част 2 (с Валентин Вичев)
Втора част на епизода с Валентин, в която ни разказва за порастването в институция, оцеляването в нея, обирите на магазини, дребните далавери и срамът. Как от опасно хлапе се превръща в честен, добър и трудолюбив човек?
12.10.2022
Еп. 2 Глухарче като писмо до мама - част 1 (с Валентин Вичев)
Живот в три институции, желанието да имаш майка и реалната среща с нея, години по-късно. Говорим си с Валентин Вичев за живота в домовете, директорите и възпитателите, които всъщност стават твоето истинско семейство.
05.10.2022
Еп. 1 Няма нищо страшно
В този епизод разказваме за първите срещи с децата в институция, за размислите и съмнението преди посещение, за страха, за неготовността и колебанието дали работата с деца без родителски грижи е "твоето нещо".
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ