Подарени истории

Подкастът, който събира истории за деца и истории на деца, лишени от родителски грижи и израснали в институции. Истории, които има нужда и смисъл да бъдат разказани и да бъдат чути, защото са човешки, дълбоки и се случват.

#Сезон 2 #Сезон 1 #Christmas Special
26.04.2023
Еп. 21 Всяко дете има право на поне един шанс (с Андрей Нончев)
“Нека децата да са работа на цялото общество, на всеки един от нас. Тогава те ще са приети и няма да се чувстват като отделена част от обществото. И може би няма да има нужда от фондации и доброволци”. За работата му в Подарете книга и Childish, си говорим с Андрей в последния за сезона епизод. За burn out-a от доброволния труд и колко важно е да останеш.
19.04.2023
Еп.20. Берковица - една дълбока глътка въздух (с Александра Атанасова)
Алекс ни разказва за пътешествията до Берковица и срещите си там вече над 8 години. За силата на работата с деца, за приятелството и подадената ръка. Вдъхновяващ разказ за доверие, подкрепа, нежност и обич.
12.04.2023
Еп. 19 Доброто е бумеранг (с Валя Огнянова и Красимир Цветков)
Валя и Краси се запознават в най-успешния проект на “Подарете книга” - “Училище за работа”. За срещата им и приятелството след това, си говорим в епизода. Краси определя своя ментор като джакпота в живота му. За свещената връзка дете - доброволец - чуйте директно от тях.
05.04.2023
Еп. 18. Колко струва и си струва да бъдеш доброволец? - част 2 (с Борис Тодоров)
Продължаваме разговора с Борис Тодоров за възможностите за социална грижа в България, приемните семейства и потенциалната подкрепа на биологичните родители. Още кои са желаните промени на национално ниво, чрез които животът на децата в нужда би бил по-добър.
29.03.2023
Еп. 17. Колко струва и си струва да бъдеш доброволец? - част 1 (с Борис Тодоров)
Боби (или повече обичан като батко Боби)се връща от Белгия, за да работи с деца без родителска грижа в България. Дългогодишен координатор в дома във Враца, той ни разказва за своя богат опит и погледа си върху работата с деца и екипите, които се грижат за тях.
22.03.2023
Еп.16 И се учиш да плуваш в средата на морето (с Ася Русанова)
… и понякога около теб кръжат акули.” Метафората, с която Ася обрисува живота на дете, напуснало институцията, което остава само на света и среща реалността, понякога свирепа. Говорим си за огромната нужда от ментор, приятел, по-голям човек, който да държи ръката на едно дете, докато то пораства.
15.03.2023
Еп. 15 Кое е най-важно за едно дете? (с Моника Симеонова)
Моника е дългогодишен доброволец, който притежава осъзнатостта защо и как да работи с деца. Говорим си в искрен разговор за трудностите в комуникацията с децата в институции и креативността, която доброволците развиват по пътя на изграждането на приятелство.
08.03.2023
Еп. 14 Знание, внимание и ябълка като съкровища (със София Василева)
Софи споделя колко важни за нея са срещите с децата, в които се обучават да пишат, четат и смятат. Колко важно е образованието за нея и какво прави, за да мотивира и у децата желание за учене. Успехите не закъсняват.
01.03.2023
Еп.13 Успехът се измерва по различни начини (с Теодора Спасова)
“За едни - това е да завършат висше образование, за други да спечелят Нобелова награда, при трети е просто да не излязат на улицата”. Говорим си с Теди за пътя от събраните книги в Студентски град до това да си част от организация със своя цел и посока.
22.02.2023
Еп. 12 За направените стъпки тук и там ( с Мила Топалова )
Мила ни е на гости, за да си поговорим за научените уроци от срещите с децата, за смислените каузи и инициативи, в които тя участва. Разказва ни колко е хубаво да получиш образованието си в чужбина и да се върнеш тук, за да допринасяш и обогатяваш средата си.
15.02.2023
Еп.11 Пет книжки за кутия сладолед (с Елица Костова )
Ели ни разказва за живота си на запад и завръщането й в България, заради нуждата да допринесе за света тук със смисъл и обич. За първоначалния абсолютен страх от децата до общия успех и доверието между тях.
28.12.2022
Christmas Special: Осиновяването - сбъднато семейство
Сузи споделя личната си история как е избрала да осинови дете, пред какви предизвикателства се е изправила и колко много си е струвало. Един епизод, разказващ какво е да осиновиш дете в България.
21.12.2022
Christmas Special: И накрая просто станахме семейство

В този епизод история ни подарява един от "ветераните" на доброволчеството - Павел Топалов. Споделя ни какво е да си доброволец през 90те години на ХХв., как приема подкрепата на децата за своя лична кауза, основава фондация и превръща себе си в баща по съдба.

14.12.2022
Christmas Special: Защо ме караш да пиша, нали ме обичаш?
Разговаряме със Злати за огромната стъпка да станеш приемен родител и да отгледаш и приемеш нечие дете като свое. За трудностите и изборите и как Марио порасна с цели 40 см когато имаше дом, грижа и внимание.
07.12.2022
Еп. 10 Отговор няма
Правилно ли е да изоставиш детето си, ако нямаш възможност да се погрижиш за него? Правилно ли е да не изоставиш детето си, ако нямаш възможност да се погрижиш за него? Тези и още много въпроси задаваме вече 12 години ....
30.11.2022
Еп. 9 Не може да ти е липсвало нещо, което никога не си имал. (с Добромир Здравков)
За живота в институциите и животът след институциите си говорим с Добри, на 23. За работата, университета и правилното живеене да си тук и сега без грандиозните планове за бъдещето. Как изратсваш щастлив човек в дом за деца без родители?
23.11.2022
Еп. 8 Защо точно книги и време? (с Благовеста Пугьова)
За празните лавици в домовете, за младостта, наивността и пътя до тук, си говорим с Благовеста. Как от фейсбук събитие Подарете книга се превръща във финансово независима фондация и набира ежемесечно десетки доброволци. "Ако дори едно дете погледне към някой доброволец със светещи очи, то значи 12 години имат смисъл..."
16.11.2022
Eп. 7 Я, не ми се карай! (с Йоанна Джоканова)
Йоанна ни разказва за опита да станеш доброволец на 18, да избереш психологията за свое образование, да пораснеш заедно с децата от домовете. Говорим си колко е важно за едно дете да бъде прието от света около себе си и светът му да бъде откровен с него.
09.11.2022
Еп. 6 От Римската империя през Враца до Чикаго (с Лора Андонова)
Говорим си за ходенето на палатки, скалното катерене, въжените препядствия и магиягта на киното през очите на децата. Един разговор през журналистиката до това колко рано е да си баща на 19.
02.11.2022
Еп. 5 Бързи, сръчни ръце (със Зойко Миленков)
От изоставянето в институция на 3 годинки до големите сцени. Говорим си със Зойко за пътя му от гетото в квартал "Нови Искър" във Видин до живота, изпълнен с блясък, магия, музика и аплодисменти.
26.10.2022
Еп. 4 Бълхите, козите и джазът (със София Иванова)
Софи ни разказва три истории за посещенията, запознанствата и оправданите и неоправдани очаквания. Защо не се отказва дори и да не успява от първия път и какво я кара да избере работата във фондация пред корпоративна кариера?
19.10.2022
Еп. 3 Дявол с ангелско сърце - част 2 (с Валентин Вичев)
Втора част на епизода с Валентин, в която ни разказва за порастването в институция, оцеляването в нея, обирите на магазини, дребните далавери и срамът. Как от опасно хлапе се превръща в честен, добър и трудолюбив човек?
12.10.2022
Еп. 2 Глухарче като писмо до мама - част 1 (с Валентин Вичев)
Живот в три институции, желанието да имаш майка и реалната среща с нея, години по-късно. Говорим си с Валентин Вичев за живота в домовете, директорите и възпитателите, които всъщност стават твоето истинско семейство.
05.10.2022
Еп. 1 Няма нищо страшно
В този епизод разказваме за първите срещи с децата в институция, за размислите и съмнението преди посещение, за страха, за неготовността и колебанието дали работата с деца без родителски грижи е "твоето нещо".
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ