Училище за работа 2024г.

18.06.2024    |    Йоанна Джоканова

Преди една седмица, от 05.06 до 09.06, 41 младежи успешно преминаха обучителната програма “Училище за работа”. В рамките на 5 дни всички те, заедно с верни доброволци зад гърба си, се трудиха усърдно и усвояваха нови знания, с които да се справят по-успешно, когато навършат пълнолетие. 
Събитието се подготвяше месеци наред, а 5-те дни отлетяха за един миг. Но всяко усилие си струваше! Младежите пристигнаха леко притеснени, объркани и несигурни и си тръгнаха много ентусиазирани и вдъхновени. 
Постарахме се заедно с тях да минем през всички важни моменти от живота на възрастните - както през трудовите умения, така и през някои много важни социални такива. 
 

 

5 дни на усърдна работа, учене и приключения

Приключението на децата започна с посрещането им в Парк-хотел Москва - благодарим на домакините ни, които бяха любезни и внимателни през цялото време и ни предоставиха преференциални цени.

За втора поредна година Нов български университет посрещна децата в пространството си, за да запали там искрата за желание за продължаване на образованието. Също в университета се учихме да пишем CV и имахме важна лекция от Дарина Майноловска от Вип Секюрити на тема “Как да се държим на интервю за работа?”. Същата вечер младежите упражниха наученото на интервюта за работа с шефовете на бъдещите 7 работни екипа. 
      

Екипът “Ресторант” за втора година бе гост на КоКитчън, които с радост посрещнаха децата и им предадоха основни умения както в готвенето, така и в отношението към храната. Два дни ресторантьорите прекараха и в ресторант Константиноф, където се вихриха рамодо рамо с доказани готвачи и попиваха умения и тънкости за приготвяне на изискани блюда.
       

“Сладкарите”, които миналата година бяха “Пекарна”, тази година се фокусираха повече върху сладките изделия. През трите работни дни те посетиха Едис Бейкъри, Bio Benjamin и Сладколюбница Мария. При Еди за втора поредна година децата научиха как се работи в такъв бизнес и че за сладките изделия не ни е нужен само нюх, но и да можем да ставаме рано! В шоколадовата фабрика на Bio Benjamin пък влязохме в истински завод за шоколад и ръчно децата направиха първите си бонбони. При Мария също бяхме за втора поредна година - при нея винаги е хубаво! Не просто се учихме да готвим, а се учихме да го правим в хармония със себе си и доверявайки се на вкусовете си. 

      

“Строителите” тази година бяха изцяло посрещнати от Мана.бг. Стоян посрещна децата в истински строителен обект, където за няколко дни им предаде занаят - научи ги да шпакловат от край до край. Децата наистина се почувстваха като екип! Защото, когато имаш топъл лидер, който напълно е посветен на това да те научи на нещо ново, работата наистина е песен. Последния ден младежите посетиха и Споделена работилница Минти, където с много труд изработиха дървени орнаменти съвсем сами! 

“Салонът за красота” тази година се развихри в три различни салона. V-key beauty салон показа на децата цялата процедура по промяна на цвета на косата, както и няколко сложни прически. Самата Вики бе толкова грижовна към децата, че едва си тръгнахме. Следващият ден прекарахме в Бюти Криейтър, където се учихме на грим, масажи и нещо много ценно - хармония. Последния салон, който посетихме, беше Chiara by Teodora, където с много труд надградихме уменията усвоени досега - мястото и Теди бяха идеалният завършек на обучението на децата. 

     

“Рекламната агенция” за втора поредна година получи ценни знания в офисът на Нова кампания. Заедно децата дори създадоха нова визия на продукт на Фикосота, които също подкрепиха събитието!

“IT фирмата” учиха основи на програмирането с ценната подкрепа на Чайлдиш и Окадо. За младежите беше много важно не само да видят каква е динамиката в един офис, но и да разберат повече за пътя, по който са минали различните специалисти, за да работят професията си. 

 

За първа година имахме екип “Хотелиери”. С ценната подкрепа на хотел Hyatt Regency Sofia, децата бяха активно въвлечени в различните сфери на професионално развитие в един хотел - рецепционисти, камериери, сервитьори, маркетинг специалисти и други. Всеки един от трите дни младежите прекараха обучавайки се в различни направления. 

    

 

Умения за цял живот

Освен трудовите умения, младежите присъстваха на множество групови занимания на различни теми. Заедно гледахме филмът Диада, след което имахме важна дискусия за насилието в компанията на Жаклин Дочева, която ни разказа за ролята си и личния си опит. В мотивационната вечер взеха участие Валентин Вичев, който е бил участник в Училище за работа преди години, Михаил Христов, който разказа на децата за това, че нищо никога не може да те спре, ако имаш цел и Благовеста Пугьова, която сподели с децата откъде е дошла идеята за Подарете книга.

За втора година Йордан Генов бе лектор на панела за “Финансова грамотност” и научи децата как правилно да разпределят бюджета си за месеца. Лекцията за сексуално здраве тази година проведе Катя Кирилова - здравен медиатор в Благоевград. 


Финален базар

Финалният базар е най-вълнуващото време, защото всички показват и споделят какво са научили по време на цялата програма като предлагат услуги и продукти срещу  “пари”, отпечатани за базара. 

По време на финалният базар специално участие взе Зойко Миленков - също участник в Училище за работа преди години, който направи вълнуващи фокуси за младежите. След него Цвети Памукчиева и Дебора Тонева разчупиха обстановката с хип-хоп танци. CampusX бяха наш партньор-домакин като за втора поредна година направихме базара в тяхното пространство. PhotoKing пък ни помогнаха да запечатаме емоциите в снимки, с които всички участници да си спомнят дълго време за Училище за работа. 
Последният ден прекарахме в обучение по първа долекарска помощ, организирано от БЧК.

                                       

 

С благодарност 

По време на Училище за работа за вкусното хапване на младежите се погрижиха Happy Bar and Grill, Eddy’s pizza и Mangi & Piangi! Подкрепата им бе от огромно значение за събитието!
Зали за мотивацонната вечер и сексуалното образование ни бяха предоставени безвъзмездно зали от Puzl Coworking и Barter Community Hub. Благодарим им, че ни подкрепиха в едно от най-трудните начинания - да намерим подходящо място, където младежите не само да слушат с интерес, но и да се чувстват уютно!Фотографи по време на Училище за работа бяха Габриела Илиева, Мартина Чикова, Николай Михайлов и Поля Димитрова.
За цялата визуална идентичност благодарим на Виктория Борисова, която създаде запомнящ се и разпознаваем дизайн. 

Освен на партньорите ни, без които нямаше да се справим, сме безкрайно благодарни на всички доброволци, които взеха участие в събитието! Доброволческата подкрепа прави Училище за работа това, което е.  
#Училище за работа #Истории
Предишна статия    Към блога    Следваща статия
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ