С приятели на планина

10.08.2023    |    София Иванова

Много пъти сме разказвали, колко готини и бойни са доброволците на "Подари време". Винаги съм знаела, че те заслужават всички суперлативи, но финално се убедих след първото ми палатково приключение с тях и децата през 2020 година. Ходенето на 10 доброволци и 20 деца в планината изобщо не е за подценяване, а организацията на подобна екскурзия започва още през пролетта. Ето какво трябва да се случи:

  1. Да се намерят 15 палатки, 20 чувала и 20 шалтета за младежите. Приятелите са страхотно нещо - питаш двама-трима, после те попитат още толкова и изведнъж в хола ти има купчина екипировка, достойна за експедиция до Хималаите! Много важно да вземаш на заем екипировка от добри приятели, които няма да ти се разсърдят ако им върнеш любимата палатка без рейки (извинявай, Ива).
  2. Да се избере меню и да напазаруваме за обяд, вечеря и закуска за общо 30 души. За целта се правят поне 3 онлайн срещи и екселска таблица, където сиренето се мери в килограми, а хляба в касетки. И все пак всеки доброволец врътва по една баница или курабии за общата маса.
  3. Да се направят застраховки, да се проучи маршрут и да проверим екипировката на децата. Много е важно да сме сигурни, че децата имат всичко необходимо за нощувка в планината и да купим ако нещо липсва. Това не отменя и проверката преди самото тръгване. И въпреки тази проверка всеки път има дете, което тръгва по джапанки или си забравя чорапите или не си взима вода, или... (списъка е безкраен).

И накрая, 5 организационни срещи и стотици левове по-късно се сещаш, че този целия багаж няма как да се качи магически на 1300м надморска височина до точката на бивака и трябва да наемеш бус. :) Точно в тези моменти се вижда най-добре как тази група от доброволци, всъщност са приятели и един добре споен колектив. Звучи много клиширано, но тези хора не ги свързва нищо друго в живота освен, че са добри и готини хора. В разгара на лятото, когато всички взимат дълги отпуски и отиват на море, тези хора месят баници, търсят трескаво на заем палатки от приятели и пишат писма до директори.  
Елия е почти на 4 и е дъщеря на доброволец, което понякога означава да стане рано с майка си, за да се покатери висооко в планината и да спи на палатка с останалите деца и доброволци. Ели изобщо не възразява - джапа из локвите и попива с любопитен поглед. В ролята на големия брат- пазител бързо влезе Георги, който закрилнически я държеше далеч от копривата, за да не се опари.  

"Мениджър на барбекюто" е една от най-отговорните позиции на поляната - трябва да следиш огъня, да не прегориш храната, но и да не остане недопечена... и най-важното - да се въздържиш да си похапнеш от готовите вкусотии.


 

- "Как различаваш самолет от сателит? А можем ли да си построим висока стълба и да ги стигнем? Добре, ако сега решим да си построим една стълба колко висока трябва да бъде, за да си хванем една звезда? Дали ще бъде по-висока и от Айфеловата кула? А, видя ли - това май беше падаща звезда!"


С годините екскурзиите с децата вече се превърнаха в дълго чакана традиция, а ние искаме да облекчим доброволците поне малко от организационните задачи. Затова дружно решихме, че е вече време фондацията да си има собствени палатки и екипировка за бивакуване и така да водим още повече деца в планината. Затова в #МагазинЗаДобриДела ще откриеш мисията ни за закупуване на екипировка, с която дълги години напред ще си създаваме скъпи спомени!

Можеш да ни подкрепиш по няколко начина:

  • Да дариш средства за настоящата ни мисия
  • Да споделиш с приятели или компания, която би имала интерес да ни помогне 
  • Да подариш онлайн картичка с дарение по свой избор от  #МагазинЗаДобриДела
#Истории #Доброволците разказват
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ