#1от100: В като Вагина

15.12.2021    |    Габриела Илиева
С поредицата #1от100 искаме да ви представим част от заглавията от "Библиотека във всеки дом", които смятаме, че заслужават по-специално внимание. В този блогпост ще ви разкажем за книгата "В като Вагина", която получихме като дарение от фондация "Fine Acts"

Защо решихме да включим книга с такова заглавие и такава тематика?

Вярваме, че сексуалното образование у нас не е достатъчно развито, а от този проблем страдат още повече деца като нашите. Много важно е още в тийнейджърска възраст те - в този случай по-конкретно момичетата, да са наясно с функциите на тялото и с това как да се грижат за себе си. Невинаги подрастващите, лишени от родителска грижа, провеждат онези важни разговори със зрял възрастен, който да им даде съвет, познание или подкрепа. А в тях е нормално да се натрупва притеснение да задават въпроси или да потърсят помощ, ако нещо ги тревожи. Сексуалното ограмотяване е пряко свързано и с друг масов проблем - нежеланата бременност. Редно е да сме социално ангажирани и емпатични, защото често жени от малцинствени групи забременяват именно поради липса на сексуална грамотност. Едва 42% от учениците дават пълен и верен отговор за какво служи презервативът (Loveguide.bg), а средната възраст на първия полов контакт в България е 14 г. (СЗО, УНИЦЕФ, и др.). Затова във всяка библиотека, която ще изградим, ще има по едно копие от "В като Вагина". В нея се разглеждат теми като тялото и отношението към него, менструацията, секса, сексуалното здраве и др. 

Безплатен онлайн вариант е достъпен в сайта на книгата за тези, които нямат възможност да се снабдят с печатно копие.

Зад издаването на книгата стоят важни местни организации: Български хелзинкски комитет – най-голямата правозащитна организация в България, Loveguide.bg – платформа за сексуално образование, а финансирането е благодарение на Български фонд за жените, единствената българска организация, която подкрепя местни НПО, работещи за правата на жените.

 

#1от100 #БиблиотекаВъвВсекиДом
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ