ТЪРСИ СЕ: Помощник-учител в Пътуващото училище!

Скъпи доброволци!

Искаме да ви съобщим, че от тази година започваме Пътуващото училище на Подарете книга. Целта е да пренесем повече усилия в ограмотяването на децата и да им помогнем да се справят в училище, и най-вече с живота след институцията.

Професионални учители вече водят занимални с децата всяка седмица в няколко от домовете, които посещаваме, а целта е в следващите месеци да обхванем всички. Вие, нашите доброволци можете да бъдете помощник-учители в това Пътуващо училище! Можете да помогнете на децата да учат нови неща, да наваксват с уроците и изобщо, да се учат как се учи.

Времето, което ще прекарате с децата някои от следващите уикенди е ценно дори само, ако говорите за живота и за различни случки, защото вие сте маркерите и стълбовете, които помагат на тези деца да си изградят картинка за света. Още по-ценно е обаче, ако успяваме при всяка среща да отделяме поне един час, в които да учим нещо ново, особено ако то не е зададено от МОН. Искаме да им покажем, че ученето може да е интересно и така да ги научим да учат.

В сайта ни можеш да намериш първите 10 урока, разработени от нас. Можеш да принтираш файла, или да вземеш копие от нашия координатор по време на пътуването.

Общообразователни теми

Пътуващото училище - Урок №1 Изчезнали животни

Пътуващото училище - Урок №2 Африка

Пътуващото училище - Урок №3 Южна Америка

Пътуващото училище - Урок №4 Въздух

Пътуващото училище - Урок №5 Метали

Пътуващото училище - Урок №6 Петрол

Пътуващото училище - Урок №7 Стъкло

Пътуващото училище - Урок №8 Хартия

Пътуващото училище - Урок №9 Гладиатори

Пътуващото училище - Урок №10 Кино и филми


Предложи урок

Може и сам да предложиш уроци по зададен модел и всички останали доброволци, също да ги ползват. Използвай модела предложи урок и го изпрати на pk@podaretekniga.org! Стани и ти помощник-учител, като се запишеш за нашите събития и/или предложи урок!

 

Основни насоки за помощник-учителите: 

  1. Не е нужно да си професионалист – тук си, за да помогнеш на едно дете да научи нещо и то е не е задължително да бъде съобразено с програмата на МОН. Представи си, че четеш енциклопедия с детето на съседите.
  2. Ако все пак се притесняваш, не се притеснявай да питаш координатора за съвет.
  3. Можеш да получиш и педагогически насоки, как да проведеш урока си и от главния учител на занималните ни, Павел Топалов, неговият телефон е 0893/202020.
  4. Можеш да ползваш телефон и интернет за урока, стига да бъде, за да търсите информация по темата. Може и по друга тема, важното е да научим нещо с детето, а понякога също толкова важно е да го научим как само да намира информацията.
  5. Можеш да споделиш мнения, съвети или нови уроци, разработени от теб на pk@podaretekniga.org

С благодарност към нашите смели помощник – учители,

Фондация Подарете книга

www.podaretekniga.org 

www.podarivreme.org

Това наше събитие се оказа много популярно сред доброволците. И за да може броят на доброволците да не надвишава този на децата, те молим да се запишеш за друга дата/дом. Благодарим ти!