"На децата им е трудно да заявят, че не искат да се връщат в гетата."

04.04.2024    |    Йоанна Джоканова

За децата, лишени от родителски грижи, самостоятелният живот крие какви ли не предизвикателства. Навършвайки пълнолетие, те трябва бързо да вземат множество важни решения - част, от които е и дали да се върнат при семействата си. Това не винаги е най-добрият вариант за тях, защото представата им за семейството често е много по-хубава от реалността. Попадайки обратно в гетата, много деца не успяват да се реализират на пазара на труда и да постигнат дори част от мечтите си за бъдещето. 

За бъдещето на младежите и защо трябва да има събития като "Училище за работа", на които да се полагат основите на първите стъпки към самостоятелност, си поговорихме с Лилия Пенова - директор на ЦНСТ и ПЖ в Долна баня. 
Лили отдавна за нас не е просто директор. Посещаваме децата в Долна баня от много време и с нея сме установили връзка, благодарение, на която успяваме да си партнираме достатъчно добре, за да сме възможно най-полезни за децата. 

За да се убедим, че "Училище за работа" има смисъл - решихме директно да я попитаме. Защото знаем, че, ако няма смисъл - тя ще ни каже истината и то през наблюденията си като човек с достатъчно опит в най-важният момент от живота на младежите - навършването на пълнолетие. 


Като директор, какви трудности смяташ, че имат децата, когато навършват пълнолетие?
   Една от трудностите, пред които се изправят децата, е да застанат срещу семейството си и остарелите ценности и традиции. Да заявят пред тях как биха изскали да продължат живота си, без да се връщат в гетата.

Трудно ли е за тях да се реализират в дадена професия?
    Да, смятам, че това е трудност не само пред децата от домовете, а като цяло пред всички 18 годишни младежи. А когато си израснал в дом за деца, всеки ти лепва етикета престъпник.

Отпадат ли деца от училище и защо според теб?
    Има такива, които отпадат, но има и такива, които успешно завършват образованието си. Отпадането се дължи отново на семейната ценностна система, на това, че вече са пълнолетни и трябва сами да се погрижат за набавяне на ежедневните си нужди.

Как си представят децата, че някой ден ще започнат първата си работа?
    Често задавам този въпрос на децата и до днес немога да формулирам адекватен отговор. Живеят сякаш този ден е много далеч и не е нужно да го мислят. Приемат го за нещо, което ще се случи от самосебе си.

Как се отрази на децата, които бяха на  Училище за работа 2023г., участието им?
    Изграждат умения за самоконтрол, за дисциплина и стриктност, за общуване и работа в екип. Голяма част от тях осъзнаха, че работата е отговорност и необходимост. Затрвърдиха желанията и мечтите си относно бъдещите професии, които искат да упражняват.

Какво смяташ, че е най-важното умение, което са усвоили?
    Работата в екип.

Защо според теб трябва да се провежда събитието “Училище за работа”?
    Смятам, че по този начин децата успяват да поставят основите на самостоятелния живот, който скоро ще започнат да водят. Виждат реалността, попадат в ситуации, в които ще попадат ежедневно и най-важното - изграждат умения за справяне с тези ситуации. Добиват представа какво ги очаква в бъдеще.  В „Училище за работа“ те виждат един нов по-различен свят от този, който познават. Изграждат, формират и затвърждават множество умения. Запознават се с различни професии в реална среда, което е голям плюс за бъдещата ориентация и реализация.

Обратната връзка от директорите на услугите е изключително важна за нас. И сме много благодарни на Лили, че ни я сподели. 

За да се осъществи събитието, се нуждаем от средства, с които да покрием разходите на 40 младежи от цялата страна. 
И ти можеш да подкрепиш "Училище за работа". Направи го тук.

По този начин правиш много повече от дарение - даваш шанс на един младеж да открие призванието си. 

#Истории #Доброволците разказват #Инициативи #Училище за работа
Предишна статия    Към блога    Следваща статия
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ