Първо посещение във Велинград!

25.03.2024    |    Йоанна Джоканова

“Кога най-сетне ще отидем при децата във Велинград?” 

След “Училище за работа” миналата година този въпрос се появяваше от някой доброволец почти всяка седмица. И съвсем нормално да е така - толкова се привързахме към децата и останахме толкова впечатлени от уменията и знанията им. 
Отне ни известно време, но най-сетне успяхме да организираме първото посещение там. И си беше магия, все едно “Училище за работа” беше вчера!


Как стигнахме до децата от Велинград?
Както в много от случаите - покрай някое преместено от друго ЦНСТ дете.
Понякога се налага някое дете да бъде преместено в друга социална услуга. Доброволците обаче си продължават контакта с детето и не пропускат да го питат как се чувства.Така стигнахме преди години до Мездра, до Брацигово.
Случи се Меги да бъде преместена във Велинград. Познаваме я от друго място, където ходехме на посещения. В разговори с нея се стигна до темата за “Училище за работа” и дали има деца от новия и дом, които биха се включили. И така - през април миналата година една група младежи от Велинград за пръв път се запозна с доброволците. И толкова добре се представиха, че не спряхме да мислим за тях и да чакаме денят, в който пак ще се видим. 

 

Мина доста време, но ние не забравихме запознанството ни с младежите. Успяхме да съберем скромна група и най-сетне посещението при тях се случи. 

 

Първото посещение

Първото посещение мина много вълнуващо. Нито ние знаехме какво да очакваме, нито децата. В началото имаше притеснение у всички ни, което бързо се изпари - след кръгче за запознаване и споделяне много теми се появиха - оказа се, че децата имат много какво да ни разкажат за себе си. И имаме много общи неща. :)

Не може посещение да мине и без игри - криеница, развален телефон, асоциации и какво ли още не. И през всяка игра научавахме по нещо ново за децата. 


 

- Обясни ни думата, без да я назоваваш!
- Ами това е един човек, който с изкуството си ти топли душата!
- Хммм, кой е този човек?
- Художникът!

 


 

Накрая се изпратихме с прегръдки и уговорки кога отново да се видим. И нямаме търпение!

Ако искаш да дойдеш с нас при децата от Велинград, съвсем скоро ще имаме дата за посещение през април. Можеш да следиш тук. 


 
#Истории #Доброволците разказват #Инициативи
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ