Подарете книга стана член на Национална мрежа за децата!

16.11.2023    |    Йоанна Джоканова
От октомври месец Подарете книга стана член на Национална мрежа за децата! Много сме развълнувани най-сетне да сме част от една огромна мрежа от организации, борещи се за бъдещето на децата в България. В мрежата над 120 организации са обединени в името на децата и сме сигурни, че в това “семейство” ще се чувстваме повече от приети и вдъхновени да продължаваме да правим добро. 

Ние в Подарете книга вярваме, че за едно дете най-хубавият възможен сценарий е да бъде в семейна среда. И наистина си мечтаем един ден от фондации като нас да няма нужда. Всички мисии на Национална мрежа за децата са точно тези, в които и ние безрезервно вярваме. 

А ето и едно кратко интервю, в което си поговорихме с екипа на НМД за нас и нашата мисия: 

Откъде дойде идеята да създадете организацията и кои са основателите? Разкажете какво ви вдъхнови?

ПОДАРЕТЕ КНИГА започва с осем книги подарени от Благовеста Пугьова на едно детенце, Мелани. Скоро след това много доброволци се вдъхновяват да даряват книги на децата с послания като “Продължавай да четеш!”.
След време обаче се оказва, че книгата сама по себе си не е достатъчна, за да вдъхнови едно дете. Всъщност става така, че децата се радват много повече на доброволците, когато им носят книги, отколкото на самите книги. Така се ражда инициативата “Подари време” – кауза, в която основното е времето прекарано с децата – в игри, разговори и разходки, време, което е само за децата с техните доброволци, които ги изслушват и им дават съвети. И така вече 13 години. Години, в които доброволците се увеличават и стават все по-вдъхновени да застанат до някое дете и да му покажат, че не всичко трябва да бъде трудно и бъдещето е по-малко страшно с някой приятел, който да им даде съвет.

Кой е най–големият ви успех?

Когато подаряваш нещо толкова абстрактно като времето е много трудно да кажеш какво точно е успехът. Определено най-големите успехи са, когато някой младеж излезе от институцията и с помощта на някой доброволец си стъпи на краката – заживее самостоятелно и намери работа. Или пък, когато осигурим уроци по български, за дете, което пристига в центъра от махалата и не може да говори и пише на български и след година то вече си пише с доброволеца си по фейсбук почти без грешки.
Тези успехи са осезаеми и много ни вдъхновяват. Обаче има и едни други успехи, по-невидими, но много важни за всяко дете. А именно – да послуша съвета на своя доброволец за нещо уж не много значимо, но в този момент единствено за детето – например дали да се раздели с гадже или как да се сдобри с приятел. И когато това дете след месец отиде при доброволеца си и се похвали “Ние отново сме приятели!” за доброволеца е голяма гордост – защото детето, с което общува наистина го чува и обръща внимание на съветите му. А тези примери са наистина много.
По-видим успех за фондацията е организирането на “Училище за работа”. Това е 5 дневна програма за развиване на трудови и социални умения, насочена към младежи, живеещи в центрове за настаняване от семеен тип. Към момента около 250 младежи от цялата страна са преминали програмата.

А кое е най–голямото предизвикателство за вас?

Когато правиш нещо, което трудно може да бъде видимо измерено, предизвикателства има всеки ден. Обичаме да казваме, че времето не е ябълка, че да я подариш. Трудно можем да обясним на хора, които не ни познават, какво правим. Всеки иска да дарява дрехи, играчки или шоколади. Много хора са готови да посветят част от мислите си и енергията си на друг човек, и то дългосрочно. Понякога самите институции трудно успяват да повярват в каузата ни, защото не е буквална помощ, а нещо, което след време дава своят резултат. Но с малки стъпки, всеки ден се опитваме да създадем промяна.

Какво е посланието на организацията?

Всяко дете се нуждае от значим възрастен, който да му бъде подкрепа и да го изслушва. Всяко дете заслужава да не се чувства само, когато преминава през трудни моменти. И всяко дете заслужава да получи възможност да се развива и да си поставя цели, които с малко помощ да осъществява.

Ако имате „вълшебна пръчица“, какво бихте променили?

Бихме обърнали всички държавни ресурси и помощ към това не децата да отиват в центрове, където да са далеч от родителите си, а семействата да получават подкрепа, за да не се стига до това да се разделят с децата си. За едно дете родителите винаги остават най-любимите му хора, независимо от условията, в които е живяло и трудностите, които е имало в семейството си.

Има ли нещо друго, което искате да кажете?

Подаряването на време винаги се връща. Когато станеш значим възрастен за някое дете, всичко друго изглежда и за теб по-малко страшно. 🙂

Повече за дейността на Национална мрежа за децата виж тук.
#Истории #Инициативи
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ