На добър час на Класът на Подарете книга!

06.10.2023    |    Йоанна Джоканова
Тази година тръгва още един клас, но не клас в училище, а Класът на Подарете книга - един клас “за пример”, в който деца и доброволци ще полагат цели заедно и стъпка по стъпка ще вървят към тях. Класът ни е една своеобразна “академия за живота” - всички заедно ще минем през основните теми, които един млад човек има нужда да знае преди да попадне в живота на възрастните.
Често на посещения се замисляме, че всъщност децата в домовете нямат възможност да видят някои много важни подробности, основи за бъдещето им. Едно дете в семейство вижда сутрин как родителите му отиват на работа, присъства на разговорите за месечния бюджет, пазарува с родителите си в магазина, слуша историите за преминалия работен ден. Нашите деца изпускат много от тези уроци. И въпреки, че в дома имат планове за подкрепа, в които всички тези теми фигурират, понякога те не са на достатъчно достъпен език, така че един младеж да се замисли върху тях. 

Вече 13 години Подарете книга дава възможност на деца и доброволци да се срещат под формата на менторски отношения и да гонят цели заедно. През всички тези години имаме стотици примери - някои добри, други не чак толкова. Но това е съвсем в кръга на нещата - всеки младеж, с който сме се запознавали има своя път и го следва. Ние сме там за подкрепа - като един по-голям и по-опитен приятел, който да ти даде съвет в трудни ситуации и да ти подаде ръка. Някои младежи днес са в университети, други успяха да си намерят работа и да се задържат на нея, трети имат семейства. И доброволците през цялото време присъстват там някъде в животите им - понякога, когато “децата” (все така ги наричаме, нищо, че вече са млади хора) не знаят как да си пуснат пералня, друг път - когато не са сигурни каква специалност да изберат в университета.
  
Защо точно клас? От опита ни с “Училище за работа” и “Стипендията” научихме, че когато включим група деца от различни домове в състезателна програма с определени цели, всички останали деца стават много по-мотивирани да ги догонят и да се включат в същата програма. Ефектът е много по-голям отколкото ако включиш всички деца едновременно. А това много напомня за отношенията в един клас в училище. включително . 

Тази година ще опитаме нещо, което досега винаги сме правили, но в нов формат. Подкрепящата програма, в която ще участват деца и доброволци, цели да премине през всички важни за един млад човек теми - от това къде да си изкараш нова лична карта, до това какво е трудов договор или пък как да си разпределиш бюджета за месеца. Но не това е основното. Всяка тема ще бъде обсъждана в рамките на личните цели на всяко дете. Последните два месеца прекарахме в занимания за целеполагането и изпълнението на лични цели. Поговорихме с децата за нещата, които искат да постигнат през следващата учебна година и изобщо. За някои това е повишаване на успеха, за други влизане в университет или пък намиране на жилище, в което да живеят след като напуснат дома. Личните цели са много важни за всеки младеж - да, един ден, може да се окаже, че не е станало така, както сме го планирали, но все пак сме вървели в някаква посока. И както се казва  - не е толкова важен крайният резултат,  колкото пътят до него. 

Събрахме клас от 20 двойки деца и доброволци, които ще “седнат на чиновете” и ще започнат работа по целите и темите, които сме подготвили. Всеки месец ще имаме тема, по която ще водим дискусии, ще търсим информация и заедно ще научаваме нови неща. Както каза един доброволец: “Че то аз дори не знам как да си сменя личния лекар, например!”. Затова всички сме един клас - заедно ще минем през всички тези теми, за да подготвим поне малко тези млади хора за всички неща, които им предстоят. Защото, когато имаш човек до себе си, на когото можеш да разчиташ, бъдещето не е чак толкова страшно. 

Темите, по които ще работим с младежите са отворени за всеки доброволец и всяко дете, което посещаваме. И понеже работим с всякакви възрасти - те ще бъдат адаптирани за всяка възраст. Дори една игра на Монополи с правилния човек може да се превърне в урок по финанси! 

Ние обичаме да казваме, че едно дете може да завладее света, ако му покажеш откъде да мине. Е, метафорично е, разбира се, но ние винаги сме вярвали, че нашите деца могат да постигнат всичко, което искат. Първата стъпка към това е да разберат какво искат, а следващата е някой да вярва в тях. И ние много силно вярваме във всичките 150 деца и младежи, които всеки месец доброволците срещат и подкрепят. 

Успех, клас!
#Истории #Инициативи
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ