Какво се случи през септември?

03.10.2023    |    Йоанна Джоканова
Септември месец за децата е свързан с едно основно нещо - училището! Петнайсети септември е като Нова година - край на ваканцията и хайде обратно в училище. Имаше включително и първокласници, които с голям ентусиазъм се втурнаха към класните стаи. 
Е, не всички деца имат такъв ентусиазъм да ходят на училище. На някои им е скучно, други просто не разбират какво става в часовете, защото учителите на винаги успяват да им представят уроците на достъпен език. Тук се намесихме ние. През септември организирахме няколко преживявания и няколко дискусии, в които основна тема за разговор беше училището. Говорихме си с децата за това колко е важно за един млад човек да е завършил училище, колко много възможности отваря дипломата за средно образование. Може би не винаги да се преподаде един урок в час е най-работещия начин да мотивираш едно дете да ходи на училище, може би, когато поговориш с приятели за бъдещето - тогава осъзнаваш колко важни стъпки има до крайната ти цел!
А ето и какво успяхме да свършим заедно с всеки доброволец и всеки посетител на Магазина!

Бяхме на хижа с децата от Берковица! 

По повод първия учебен ден организирахме незабравим уикенд за деца и доброволци на хижа Момина скала. Още с пристигането на децата се хванахме за ръце и тръгнахме по пътеките на Витоша. Катерихме се по морените, тичахме и много се смяхме. На прибиране имахме още изненади - учихме се как да разпъваме палатка! Децата се състезаваха в три отбора и разпъваха и събираха палатка за време. След урока за палатките всички вечеряхме заедно, а след това до късно играхме бордови игри и слушахме музика. На следващия ден рано, рано пристигнаха екипът от “Племе” - училище за оцеляване в дивата природа, и организираха за децата всякакви приключения - спускане по въжен влак, стрелба с лък, ориентиране с компас, палене на безопасен огън. Защо беше важно това преживяване? С децата прекарахме ползвотворно време заедно - разговаряхме на всякакви теми, споделяхме си и обсъждахме бъдещите цели на всяко дете. Накрая тъкмо се разделихме и децата започнаха да ни пишат кога ще се видим пак!На хижа и с децата от Враца!

Доброволците от Враца също заведоха децата на хижа! Вместо да преразказваме случките, споделяхме текст на една дългогодишна доброволка, част от организаторите на преживяването - Лора:
“Урок за сърцето 
В Подарете книга често си казваме, че щяхме да си останем в историята с няколко кашона подарени книги, ако не бяха нашите вълшебни доброволци, които подаряват време.След два страхотни дни в планината с нашите любими деца им казвам огромно БЛАГОДАРЯ.
Тези хора мечтаят смело, а именно смелите мечти могат да реализират амбициозни цели и да качат 20 деца и 12 доброволци в планината на приключение. Приключение, което изисква организация, логистика, мейли, срещи, наемане на транспорт, телефонни обаждания и най-вече много, много любов.Тези вълшебни доброволци и деца си позволиха да мечтаят смело, а аз си позволявам да бъде щастлива и благодарна за съществуването им.” 

Такива неща се случват по време на тези събития с децата - даваш си сметка колко много се радваш, че си се срещнал точно с тези деца и точно с тези доброволци. 
Организирахме кампания за учебници!

С началото на учебната година от няколко центъра се обърнаха към нас с молба да им помогнем в осигуряването на учебници за децата. Учебниците все още се плащат, а за домовете това понякога е непосилен разход. И ние веднага се съгласихме да помогнем! Бързо, бързо организирахме кампания за учебници и само за седмица събрахме половината. Остават ни още малко - все още можеш да се включиш тук .Целите на всяко дете!

Отделихме част от времето ни на посещенията през септември на това да си говорим с децата за техните лични цели. Всяко дете и всеки младеж си направи табло с цели с всички подробности около това как ще постигне целта си, какво ще му е нужно и за колко време смята да го направи. Доброволците обещаха, че ще подкрепят децата в изпълнението на целите и всеки път ще отделят време да си говорят с тях за бъдещето. Защото с приятел, то изглежда по-малко страшно. Всичко това се случи благодарение на теб! Благодарение на това, че отдели от времето си, за да дойдеш при децата или чрез включване с дарение в мисиите ни. Без теб нямаше да се справим! 

През октомври също сме замислили преживявания с децата! 
Разгледай мисиите ни в Магазина за добри дела. 
Или ела на посещение, като си избереш дата от календара. 
#Истории #Магазин за добри дела #Отчет
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ