Какво се случи през август?

13.09.2023    |    Йоанна Джоканова

Въпреки, че август е по-отпускарски и спокоен, при нас приключенията се случваха с пълна сила. Децата нямат отпуски. Те имат страшно много енергия, а пък в дома може да бъде много скучно през лятото. Затова доброволците запретнахме ръкави (нищо, че е топло и нямаме такива) и забъркахме страхотна програма за децата. 

С помощта на всеки, който е посетил Магазина ни за добри дела и е направил дарение, успяхме да случим всички планове и да създадем незабравими спомени с децата. Лятото не е много време за учене, но ние сме хитри и дори на басейна си говорихме с децата за училище. Следи Mагазина ни и Facebook, за да се включиш в нещата, които сме намислили за септември. 


Рисувахме върху стъкло в Перник! 

През лятната ваканция децата се нуждаят от занимания, които да ги предизвикват творчески. На последното посещение в дома всички гласувахме да си организираме специална творческа работилница за рисуване върху стъкло. Така освен приятното време прекарано заедно ще ни остане и хубав спомен.С децата си направихме чудна работилница за рисуване върху стъкло - по този начин прекарахме време заедно, в което творихме, говорихме си и се поздравявахме едни други за направените красоти.В Пловдив садихме цветя!

С децата от Пловдив си организирахме ден, посветен на растенията, техните специфики и грижата, която трябва да полагаме за тях. За целта осигурихме саксийки и различни цветя. Саксийките украсихме заедно, за да са индивидуални и специални за всяко дете. След това засадихме в тях различни цветя. Така всяко дете сега има саксийка, за която да се грижи. Защо го направихме? Защото вярваме, че това е един от най-хубавите начини децата да се учат на отговорност и грижа. 

В Долна баня имахме урок на тема Еразъм!

Това преживяване не беше част от мисиите в Магазина, но решихме, че е хубаво да го споделим, защото беше много ценно за децата. 

Двама от доброволците ни проведоха интерактивен урок, в който с много игри и въпроси за Европа децата научиха къде се намират европейските държави на картата, какъв е езикът им и колко са големи. Поговорихме за възможностите за заминаване в тези държави по Еразъм проектите. Е, не всички деца се впечатлиха, но ценното дойде след края на заниманието - няколко деца дойдоха при нас и ни попитаха дали можем да им помогнем и те някой ден да пътуват в Европа! 

С децата от Пещера бяхме на басейн! 
 

Заведохме децата от Пещера на басейн и заедно с доброволците всички изживяха един разхлаждащо-мокър ден край водата, изпълнен с игри, уроци по плуване и споделени истории за полезността на водата, плуването, как и защо да се пазим от слънцето, да се хидратираме, какво и кога е подходящо да хапваме плуване и много, много други. 
Всички тези неща за някои бяха съвсем нови - плуването и изобщо как да се излагаме на слънце и вода. Щастливи сме, че ги научихме заедно!


Бяхме на пикник в гората с децата от Брацигово! 

С децата от Брацигово се натоварихме на бусчета и отидохме на дълбоко в горите около града. Трябваше сами да си намерим местенце, където да си направим пикник. Заедно открихме подходящо място, където си построихме с подръчни материали маса, послахме одеяла за пикник, събрахме клони и камъни и си направихме барбекю (на означено за това място). Играхме всякакви игри на тревата и сред дърветата - от криеница, до футбол и волейбол. След това дойде моментът и да си сготвим заедно - едни правеха скара, други салати, трети подреждаха масата. 
Накрая хапнахме доволно и се изтегнахме за следобедна дрямка на поляната. Какво по хубаво! И сега всички деца питат - кога ще го направим отново! 
(Все още събираме средства за мисията - можеш да се включиш тук )


Помогнахме на децата от Мездра да отидат на море!

Преди няколко седмици от дома в Мездра се свързаха с нас с молба. Разказаха ни, че имат организирано море, но за жалост бюджетът не стига, за да покрие билетите на децата за влака до морето, както и за закуските им сутрин. Веднага се включихме! Все пак любимото нещо на децата е морето. И благодарение на всички посетители на Магазина, морето стана факт

Когато отидоха на морето, децата всеки ден ни пращаха снимки от плажа. Едно доказателство, че е било смислено.

 


Отпразнувахме 4 рождени дни! 

Всеки месец освен дискусии, игри и учене имаме и една забавна част - празнуването на рождените дни. Този месец отпразнувахме цели 4. Празнуването на рождените дни с доброволците е много специално - все едно си направил парти, на което си поканил всичките с приятели! И винаги имаме много спомени. 
Събрахме средства за инвентар за палатки с децата!

От години организираме всякакви преживявания на открито с децата - ходили сме заедно на разходки в планината, както и на уикенди с пренощуване на палатки. И досега всеки път сме събирали палатки от разни приятели и познати (цялата история можеш да прочетеш тук). 

Най-сетне узряхме за идеята, че е време да си имаме палатки, които да са за децата, когато организираме приключение в природата. Пренощуването на палатки е безценно и на повечето деца не им се е случвало никога. Ето, че вече ще можем спокойно да го случваме! Всички тези преживявания нямаше да можем да случим без теб - ти, който си посетил Магазина ни за добри дела и си се включил в някоя от мисиите ни с дарение. Благодарим ти, безкрайно! 

През септември продължаваме с приключенията! Включи се в някое тук:
- Уикенд на хижа с децата от Берковица
- Планинско приключение на хижа с децата от Враца
- Разходка до Цари Мали град с децата от Самоков. 

#Истории #Магазин за добри дела #Отчет
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ