Пет книжки за кутия сладолед

23.05.2023    |    Йоанна Джоканова
Когато доброволчеството стане част от живота ти, то вече не е съвсем доброволчество. То става много повече – мисия и смисъл, неща, за които живееш всеки ден.
За намирането на смисъл в доброволчеството ни разказва Елица Костова. На днешния ден припомняне нейната история и идеите, с които е разпалила интереса на децата към книгите. С Ели си говорихме в подкаста ни „Подарени истории“ преди време и решихме, че няма по-подходящ момент да припомним някои моменти от разговора им с Марта от днес.

Как започва всичко?

След години обучение в чужбина, през 2020г. Ели се връща в България за малко, но със затварянето на границите поради пандемията остава тук. След труден период, тя намира сайта на Подари време и решава да се запише за посещение. Мотивацията на Ели да се занимава с деца, лишени от родителски грижи, съществува от години – още като дете е имала приятелка в такова положение и е била свидетел на условията в домовете преди.
За първо посещение Ели избира дома на Пиротска – първо посещение за нея и първо посещение в този дом за фондацията. Разбира, че има много промени от това, което помни и много се притеснява.
„Няма да се притесняваш, децата не хапят!“ – това чува Ели преди да влязат с доброволците в дома. И наистина се оказва така – след един много хубав ден с децата, тя не спира да мисли за всички неща, които са и се случили с тях. Така и решава, че това е нейната кауза, „нейният дом“.

Какво става на посещенията?

След известно време като доброволец, Ели става координатор на групата за Пиротска. Идеята и е първо да установи нуждите на децата и след това да организира според тези нужди посещенията. И така и става – с доброволците решават да разделят посещенията на образователни и развлекателни.
„Децата имат нужда някой да се занимава с тях, не за да напреднат, а за да стигнат нивото на съучениците си.“ – според Ели е много важно децата да се чувстват на едно ниво със съучениците си, за да имат мотивация за учене. Затова са нужни ментори. Доброволците помагат на децата с основните умения – четене, писане, смятане. Когато има нужда се намесват и по другите предмети.
„Децата са готови на всичко – да четат, да смятат, само някой да прекарва време с тях.“ – децата чакат Ели и доброволците, за да се „мъчат“ със задачи и упражнения.
„Доброволчеството е екипна работа“ – Ели споделя, че за да се случват нещата е много важно да има екип, доброволците да бъдат въвлечени и да усещат смисъла от посещенията.
Наскоро по време на развлекателните посещения доброволците боядисват стаите на децата – всяка стая става тематична – космическа, джунгла, савана. Според Ели е много важно децата да си имат свои чаршафи, свое пространство – което да си е „тяхното място“.

За идеите и как децата започват да четат:

„Просто да предоставиш книгите не е достатъчно. Трябва да се отдели време на децата.“.
След създаването на Библиотека вдъхновение – за което отново творческите планове на Ели помагат и библиотеката в дома става уютен и любим кът за децата, книгите са при децата, но сякаш това не е достатъчно. Ели разказва, че за да накараш едно дете да чете, трябва да го вдъхновиш. Или пък да ги провокираш. Така Ели създава таблото за прочетени книги – името на всяко дете и срещу него книжки, имената на книжките и разбира се – награди. Всяко дете избира книгите, които иска да прочете от библиотеката. Наградите също измислят заедно – за една прочетена книга – награда изненада, за три книги – дюнер, за пет книги – сладолед, седем – кино, десет – батут.
В началото е риск – но идеята сработва! Още с поставянето на таблото децата прочитат първата книга. След това някои бързо прочитат и три. Другите, които не са успели да прочетат три книги виждат как другите получават наградите си и се опитват да ги догонят. За да са сигурни доброволците, че децата са прочели книгата, се провеждат и разговори, в които децата разказват за книгата – през шеги и въпроси.


„Най-ценното за децата е, че доброволците им дават пример.“ – с тези думи Ели завършва разговора си с Марта. И с пожеланието, че децата ще имат амбиции и мечти, които с добрия пример ще се реализират.

Можете да чуете епизода в SpotifyGoogle PodcastsApple Podcasts и останалите подкаст платформи. 
 
#Доброволците разказват #Подкаст
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ