Как да говорим с децата за любовта?

24.02.2023    |    Йоанна Джоканова

- Деца, днес ще си говорим за любовта!
- Ауууу! Гаджетааа!
- Ама не са само гаджетата, има и друга любов.
- А ти имаш ли гадже?
- Ама нали това ви обяснявам, освен гаджетата може да има и друга любов.
- Кажи за гаджето, де!

Когато пред децата някой случайно каже думата “любов” винаги настава голяма суматоха. Някой се смее, друг излиза от стаята, трети казва, че това са глупости. Не е лесно да си говорим за любов. И не би трябвало да е - любовта не е картоф, че да я разрежеш и обелиш. Затова се замислихме как бихме могли да направим така, че разговорите за любовта хем да са достъпни, хем да са полезни за децата.

 За децата, които посещаваме, думата “любов” понякога няма много ясно значение. Нерядко социалните им умения, както и емоционалното им развитие не отговорят на възрастта им. Един нов доброволец често може да чуе от някое дете “Обичам те!” веднага след запознанството им. Но какво е вложено в това “обичам те”? Децата ни описват и показват любовта си по всякакви възможни начини. Понякога тя е опит да привлекат и задържат внимание - някое дете ти казва, че те обича едва на първото ти посещение - може би това е неговият начин да ти каже, че иска да дойдеш пак. Понякога е толкова объркана, че можете да изпаднете в ситуацията, в която едно дете да ви каже, че би било страхотно да бъдете негова майка, а след това да ви каже, че иска да сте гаджета. В това няма нищо страшно - тук е нашата роля на доброволци да поставим границите си и да окажем подкрепа, доколкото е възможно. Но понякога любовта може да бъде тотално отречена - детето да говори за нея, сякаш се защитава и пази от нещо много страшно.
При всички случаи, когато попитаме децата за какво си мечтаят, много често чуваме думата семейство. И сякаш всички бързат да бъдат във връзка с някого, често без да им е толкова важно кой е този човек. “Обичам те” се превръща в “здравей” и ако ги попитаме “Защо го/я обичаш?” рядко получаваме отговор.

На нашите посещения ние нямаме възможност да влезем по-надълбоко и да изследваме откъде идват всички тези разбирания и отношения към любовта на децата. Това, което можем да направим е през игри, дискусии или индивидуални разговори да ги провокираме да говорят и да разсъждават по темата. Можем да споделим личния си опит, да разкажем за начина, по който виждаме значението на любовта.

Особено важно за по-големите деца е да намерим начин да говорим с тях и за сексуалното им здраве. Със сигурност те имат хиляди въпроси, които няма на кого да зададат. Тук ние можем да споделим мнение, да разкажем за различните начини за предпазване и да поговорим за това колко е важно да можеш да казваш “не”, когато не желаеш да бъдеш с някого. 

За да улесним тези разговори с децата, създадохме няколко ресурса, които всеки доброволец може да използва на посещенията си. Не винаги ще срещнете желание у децата да се включат. Няма проблем! Това не са теми, които можем да обсъждаме по всяко време. Но когато знаят, че могат да говорят с вас по тези теми, те сами ще ви потърсят, ако решат. Като съвет бихме казали следното - говорете с децата искрено и сериозно - децата винаги оценяват честното ни отношение.
А ето и ресурсите, които можете да използвате:

Игра - въпроси за любов и гаджета

Сексуално образование - презентация

Сексуално образование - насоки към презентация

Снимка: Antoniya&Aleksandar Photographers
 
#Истории #Доброволците разказват
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ