Защо точно книги и време?

18.01.2023    |    Йоанна Джоканова


Как от даряването на книги „Подарете книга“ стигна до това да бъде връзката между стотици деца и доброволци? На тези и други въпроси отговаря Благовеста Пугьова - основател и основен двигател на фондация "Подарете книга" през годините. Днес си припомняме важните моменти от разговора им и черпим вдъхновение от Благовеста. Интервюто с нея е част от подкаста Подарени истории - епизод 8: Защо точно книги и време (с Благовеста Пугьова). Можете да чуете епизода в Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts и останалите подкаст платформи. 

Защо точно книгите?

Наивно тръгнахме с книгите“, споделя Блага. Всичко започва с една фейсбук група за събиране на книги, които да стигнат до деца от домове. Защото може би именно книгите ще вдъхновят децата да откриват нови неща и да повярват в себе си и в мечтите си. Това се оказва далеч от истината за децата. Истинското вдъхновение всъщност не идва от книгите. Идва от доброволците. „В ъгъла стоеше един доброволец с едно дете. Детето не гледаше просто някъде, не гледаше и в книгата. То гледаше в доброволеца.“ – и така Блага започва да търси доброволци, които не просто да носят книги на децата, а да прекарват време с тях.

Промяната

Когато посещенията започват, в домовете този тип дейност не е практика. Пътят до това да пробиеш и да разчупиш тази преграда не е бил лесен, но с усмивка и наивност доброволците лека-полека успяват. Първоначално желанието им предизвиква смях у директорите на домовете. Това едни хора да дойдат да се запознаят с децата, без да носят някакво дарение, е непознато и неразбираемо. Оказва се, че щом носиш нещо, няма проблем да влезеш. „Никой не си е променил живота от това, че е имал един чифт обувки, но можеш да си провалиш живота, ако нямаш значим възрастен до себе си“, казва Блага. Освен за директорите, посещенията предизвикват объркване и у децата. „Никой не се беше връщал – до този момент това някой да каже, че ще дойде пак, просто за да си говори с тях, не беше нещо познато за децата."

„Подаряването на време всъщност е като формула, защото ти също получаваш много. На пръв поглед това звучи егоистично, но за доброволеца е важно да се чувства щастлив от това, което прави, за да продължава. Идеята да промениш живота на едно дете е много амбициозна задача, която може да бъде отчайваща, ако не сме наясно колко време ще отнеме. Това да насочиш едно дете към по-добро за него бъдеще изисква години и въпреки това накрая всичко може да стигне до това детето да се върне в гетото или да започне да проституира. И именно тези моменти могат да накарат един доброволец да мисли, че няма смисъл в опитите му. Но дори само едно дете да успее, да се извади от средата си и да повярва в себе си – това дава смисъла на съществуването на фондацията вече 12 години." 

„В ъгъла стоеше един доброволец с едно дете. Детето не гледаше просто някъде, не гледаше и в книгата -  гледаше в доброволеца.Всъщност как се става доброволец във фондацията?

Въпреки, че на пръв поглед това да дойдеш на посещение изглежда лесно и достъпно, Блага напомня, че на първо място винаги е сигурността на децата. В този смисъл „Подарете книга“ се грижи за това всеки доброволец да разбере къде са границите на доброволчеството и какви са нашите правила. Но преди това изобщо да решиш да дойдеш на посещение във всеки човек стои личната причина за това желание. И ако при всеки поводът е различен – както при Блага това е срещата с момиче от дом, което проституира, причината за това да започнеш такова предизвикателство може би донякъде при всеки един от нас е сходна, а именно да направиш нещо смислено и добро за някой друг.

„Дори една идея да изглежда глупава отиди и го направи“. Ако я нямаше наивността да повярва в това, че книгите ще променят живота на децата, едва ли Блага щеше да продължи да вярва в това, че доброволците могат да придадат някакъв смисъл, посещавайки домовете. Общото между всички доброволци е именно търсенето да правиш добрина. „Доброволците са като душевни близнаци“ – Блага вижда приликите в доброволците именно в това, че не се отказват, продължават да подаряват уикендите си на децата и създават приятелства. 


С детски ентусиазъм към бъдещето

Как всъщност се издържа една такава фондация?“ – пита Марта. Дълго време доброволците посещават като си делят разходите за гориво. Когато Блага започва да търси подкрепа от различни компании, не рядко среща откази. Повечето фирми на драго сърце искат да дадат пари за децата, но не са съгласни да подкрепят финансирането на транспорт за доброволците. „Опитваме се да имаме наш си начин на финансиране“ – казва Блага. Така се създава Childish – фирмата, която издържа фондацията.  "През април месец предстои да проведем ново издание на „Училище за работа“– едно от най-вълнуващите преживявания за децата и доброволците. Иска ни се един ден да си имаме наше училище - като едно голямо „Училище за работа - това е и моето пожелание за фондацията и всички доброволци!“.

#Доброволците разказват #Подкаст
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ