Интервю със София Иванова за БНР

25.02.2020

25.02.20 

Фондация „Подарете книга“ вече близо 10 години развива своята доброволческа дейност. И след инициативата за внимание и книги, които даряват на деца в неравностойно положение, активистите вече имат следваща идея. Тя е свързана с възможността доброволци да даряват време – време за срещи и помощ на деца от домове в цяла България.

Развиването на идеята е логична, обясни в ефира на Радио София София Иванова, координатор проекти от фондацията „Подарете книга“. Детето има нужда от компания и от ментор, не само от книга. Има нужда от човек до себе си, който да не е служител от персонала на съответния дом.

В момента доброволни сътрудници на фондацията посещават 20 дома в страната и това е „доста удовлетворяващо“. Първо нарочно са избирани по-далечни или изолирани места, където по-остро се усеща липсата на млади, мотивиращи партньори и приятели. Градовете са Пловдив, София Лом, Враца, Мездра, Берковица…

Все още в селищата извън столицата и големите градове хората са по-резервирани към доброволчеството, но има и желаещи. Често пъти в малките населени места хората се изненадват от доброволческите акции или даренията, които им организират.

„Промяната в отношението и готовността за участие на хората е видима – отбелязва София Иванова. – А иначе, за всяко дете промяната се изразява различно. За едно е важно да може да общува без страх, за друго – да прочете книга от корица до корица, за трето може да е съвсем различно… Едно от най-важните неща, които се стремим да научим децата – това е да комуникират с емпатия.“

Цялото интервю можете да чуете в сайта на БНР - тук.

Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ