Благовеста Пугьова в TEDxSerdikaSalon 2019

02.08.2019
TEDx е програма от местни самостоятелно организирани събития, които събират хората заедно, за да споделят преживяване в духа на TED под формата на вдъхновяващи лекции.
Ето част от това, което Благовеста Пугьова, основател на "Подарете книга", сподели по време на ежегодното събитие TEDxSerdikaSalon: Education | Out of the Box:

"Да не можеш да четеш, е ограничаване на абсолютно базови човешки права."
"Моята градивна идея е, че някак можем да построим система, също като в чужбина, в която всяко дете има свой ментор. (...) Чрез идеята на фондацията отначало книгите просто стояха отстрани и никой не ги четеше. Когато обаче се появиха доброволците и започнаха да работят с децата, започнахме да виждаме промяна. Този значим възрастен, който цени книгите и образованието, провокира желание и у децата да бъдат силни в тази сфера. Всеки от нас също е срещнал този значим възрастен за него.
Всяко едно от децата, с които работим, има нужда от различна помощ."

Благовеста сподели и историята на Ники:
"Ники, който е на 12г., се запознава с Павел. В началото на същата година Ники има оценки като 3-4, започва да се бунтува срещу учението, но Павел, който е биолог, започва да му разказва много за рибите, жабите и какво всъщност прави в работата си. Ники започва да има интерес и, след 1 година срещи заедно, започва да има предимно оценки като 5 и 6. Той е умен по природа и всъщност започна да се справя.
Ники вече е на 18, продължава да е приятел с Павел, учи в хубава гимназия в София и вече не е в дом. Павел помогна и на майка му, за да може тя да вземе детето си обратно."

Чуй пълната лекция тук.
Към блога
Този сайт използва "бисквитки" ПРИЕМАМ